Ohjaajat

ADAC Ohjaajat Suomessa

Ohjaajat vastasivat seuraaviin kysymyksiin:


Mika Mäkinen Nimi: Mika Mäkinen
Taso: ADAC Cadre

Olen aloittanut kamppailulajiharrastukseni vuonna -92, jolloin ryhdyin treenaamaan Ju Jutsua. Harjoiteltuani sitä noin viisi vuotta, vaihdoin Aikidoon jonka parissa vierähti pari vuotta. Aikidon jälkeen siirryin Savate Boxe Francaiseen jota harjoittelin noin kaksi vuotta.

BF-harjoittelun aikana löysin internetistä Savate Défensen. Olen aina ollut enemmän kiinnostunut itsepuolustus- kuin kilpailulajeista, joten halusin tutustua lajiin tarkemmin. Osallistuin lajin leirille Ranskassa, jonka jälkeen aloittelimmekin SD-harjoittelun Suomessa.

Tämän hetken tavoitteeni on tietysti oppia itse paremmaksi ja harjoitella säännöllisesti. Tulevaisuudesta en vielä osaa sanoa sen enempää, eikä sitä koskaan tiedä mitä vastaan tulee.

Harjoittelumielenkiinto pysyy parhaiten yllä, kun asettaa itselleen tavoitteita joita kohti työskentelee. Harjoittelu on välillä haastavaa ja turhautumisia tulee kaikille, myös ohjaajille. Osallistumalla erilaisiin koulutuksiin ja teemaharjoituksiin saa aina vähän väriä ja uutta näkökulmaa omaan harjoitteluunsa: erityisesti CATS avaa parhaiten sitä, mitä salilla harjoitellaan.

Työskentelen turvallisuusalalla mm. voimankäyttökouluttajana, joten kaikesta harrastamisesta on ollut minulle suoraa hyötyä. Vastaavasti kaikki oppilaani hyötyvät suoraan työstä saamistani kokemuksista. Itsepuolustusta ei voi opetella tosissaan, jos ei tiedä mitä todellisuus on. Kaikkea ei kannata itse kokea, joten jaan mielelläni omiani ja muiden kokemuksia.

Suurin haasteeni tällä hetkellä on koko harjoittelun koordinoiminen ja tulevaisuuden kehittäminen, sekä tietysti ohjaajien opettaminen. Lempitekniikkani on Coup de pied Vertical: se on nopea, huomaamaton ja tehokas.

Kenneth Söderlund Nimi: Kenneth Söderlund
Taso: Animateur Boxe de Rue

Aloitin kamppailulajiharrastukseni Savate Boxe Francaisesta vuonna 2001, josta siirryin Savate Défensen pariin ensimmäiselle peruskurssille vuonna 2003. Halusin jonkun mielenkiintoisen harrastuksen, jota moni ei harrasta tai josta moni ei tiedä. Savate Défensen ohella olen harrastanut Brasilialaista jujutsua vuodesta 2010.

Défensestä sain tietää, kun savate.comin sivuilla oli ilmoitus uudesta lajista, joka oli tulossa Suomeen. Itsepuolustuskurssi joka liittyi savateen oli minulle juuri sitä mitä etsin. Päätin kokeilla tätä uutta lajia, ja sille tielle jäin.

Tämä on harrastus, jollaisena sen haluan myös pitää: mitään urheilullisia tavoitteita minulla ei ole. En usko, että tästä tulee minulle koskaan leipätyötä.

Mielestäni aina löytyy jotain uutta mitä voi treenata ja oppia. Vaikka sitä välillä ajatteleekin että lieneeköhän enää mitään mitä voisin vielä oppia, niin aina tulee jotain uutta vastaan ja saa uusia oivalluksia vanhoista tekniikoista. Ajatus siitä, että pystyy ja kykenee puolustamaan itseään todellisessa tilanteessa on hyvä motivaattori.

Olen IT-alalla töissä. Itsepuolustusharjoittelu ei varsinaisesti auta minua työssäni, mutta kuntoilu auttaa pitämään ajatukset kasassa ja kehon voimissaan.

Omien kokemusteni mukaan ohjaajalle tulee haasteita aina vastaan. Erityisesti tämän huomaa kun opettaa tekniikoita uudelle ryhmälle: siinä samalla oppii itsekin uusia ajattelu- ja lähestymistapoja eri tekniikoille. Samalla saa myös palautetta opetustyylistä ja opetusmenetelmistä, kun uudet ihmiset tuovat omat kysymyksensä ja mielipiteensä esille.

Lempitekniikani on kääntöpotku hypyllä.

Jere Alajoki Nimi: Jere Alajoki
Taso: Animateur Boxe de Rue

Olen aiemmin harrastanut Shaolin Kung Fua noin kaksi vuotta, jonka jälkeen siirryin viideksi vuodeksi Savate Boxe Francaisen pariin.

Kun Savate Clubilla alkoivat Savate Défense-treenit, siirryin lajin harjoittelijaksi: nyt on neljäs vuosi menossa.

Tämän hetkisenä tavoitteenani on kehittyä mahdollisimman hyväksi valmentajaksi. Mielestäni hyvä valmentaja huomioi erilaisten ihmisten tarpeet ja kyvyt, ja tähän tähtään omassakin harjoittelussani. Tietysti haluan myös pysyä terveenä ja hyväkuntoisena mahdollisimman pitkään.

Mielikuvaharjoittelu on mielestäni erittäin tärkeää; sen avulla löytää niin uusia sovelluksia jo opituille asioille kuin aukkoja omassa osaamisessaan ja tietotaidossaan. Tätä kannattaa jokaisen soveltaa ja kokeilla rohkeasti omassa treenissään. Tärkeää on myös osata kysyä opettajalta, jos eteen tulee pulmatilanteita tai muuten kaipaa ideoita.

Opiskelen ja käyn töissä, joten kaikki harrastaminen ja liikunta helpottaa stressiä ja saa ajatukset pois arkiasioista. Hyvä fyysinen kunto parantaa myös keskittymiskykyä.

Henkilökohtainen lempitekniikkani on kravattikuristus.

Risto Luukkonen Nimi: Risto Luukkonen
Taso: Niveau de confirmé Boxe de Rue

Aloitin kamppailulajien harrastamisen vuonna 2001. Harjoittelin wing Tsun kung-fua noin kaksi vuotta ja siinä sivussa myös hieman escrimaa. Savate Défensen harjoittelun aloitin vuonna 2006. Défensen rinnalla olen viimeiset pari vuotta harjoitellut brasilialaista ju-jutsua. Savate Défenseen tutustuin Savate Clubin kotisivujen kautta. Tavoitteenani harrastuksessa on aina ollut yleiskunnon ylläpitäminen ja itsepuolustustaitojen kehittäminen.

Minulle treenimotivaatiota ovat antaneet harjoittelukaverini salilla. Harjoitteleminen on silloin kivaa, kun sitä saa tehdä hyvien tyyppien kanssa, ja heitähän meidän salilla riittää. Teen työkseni toimistotöitä ja sen lisäksi, että tämä laji auttaa pitämään kuntoani yllä, se myös auttaa lievittämään stressiä.

Haastavinta ohjaamisessa on treenien pitäminen mielenkiintoisina kaikille. Tunneillamme käy monta erityyppistä harjoittelijaa, joista osa haluaa kuntoilla enemmän ja osa haluaa jauhaa tekniikkaa. Ohjaajien tehtävänä on auttaa harjoittelijoita saavuttamaan omat tavoitteensa ja samalla on pidettävä huoli, että meidän lajimme päätavoite, itsepuolustuksen opettaminen, tulee saavutettua.

Lempitekniikkani on triangelikuristus.